V předchozích příspěvcích jsme se věnovali tomu, jak využít štěrky, oblázky a kačírek na zahradě a jaké je využití kameniva na základě rozdělení do frakcí. Dnes vám přinášíme inspiraci na založení štěrkového záhonu v pěti krocích. Štěrkový záhon je takový záhon, kde jako mulč mezi rostlinami využijeme kámen. Vytvoříte si ho snadno a rychle dle těchto kroků:
  1. Vyberte místo pro záhon, vytrhejte všechen plevel a odstraňte kameny.
  2. Prokypřete a pohnojte půdu, na kterou můžete natáhnout pevnou vodopropustnou geotextilii.
  3. Zasaďte rostliny, které štěrková vrstva chrání proti přemokření.
  4. Nasypte štěrkový mulč, případně kačírek kolem rostlin ve vrstvě 5 – 7 cm, tak aby nebyla vidět holá půda. Jednou za rok mulč dosypte, na odkrytá místa.
  5. Zalijte rostliny.

Jaké rostliny pro štěrkový záhon vybrat?

Ve štěrkových zahradách se bude nejlépe dařit suchomilným rostlinám, mezi které patří trvalky, letničky, okrasné trávy a dřeviny. Z bylin můžete zasadit tymián, šalvěj, nebo levanduli. Barevně rozzáří záhon pryšce či hvozdíky. Mezi oblíbené trávy se řadí ostřice a kostřavy. Z jehličnanů zkuste borovice kleče nebo plazivé jalovce a na rozpálených místech se bude dařit sukulentům či kaktusům.

Výhody a nevýhody štěrku na zahradě

Výhody

Nevýhody

+ hodí se téměř na každé místo

– není vhodný ke všem rostlinám

+ mnoho barevných druhů

– komplikované čištění od listí a jehličí

+ podpora růstu rostlin

– komplikované přesazování rostlin

+ funguje jako mulčovací vrstva

– komplikované hnojení rostlin

+ zadržuje vlhkost v půdě

– brání dýchání půdy

+ světlé odráží teplo, tmavé přitahují teplo

 

+ snadná údržba a dlouhá životnost

 
V případě, že si po přečtení tohoto článku stále nejste jistí, jaký druh kameniva vybrat, neváhejte nás kontaktovat. Rádi pro vás připravíme řešení na míru.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČTENÍ

Druhy kompostu

Kompost není jen hromada organických zbytků, ale směs přísad používaných k hnojení a zkvalitňování půdy. Své využití najde jak při výsadbě zeleně, tak zakládání zahradnických

Pokračovat ve čtení »